Thomas în România

* Thomas pe TV în România
* Cărţile cu Thomas din România
* DVD-urile cu Thomas din România
* Revista lunară cu Thomas

 

Când și cum a apărut Thomas în România?

Thomas a fost difuzat pe Cartoon Network TV la începutul anilor 2000, însă aceste sezoane nu erau traduse. Astfel, anul în care putem spune cu adevărat că Thomas a garat în România este 2006, mai exact 25 Septembrie 2006, ziua când a fost difuzat primul episod tradus din Sezonul 8 pe MiniMax TV. Pe 24 Iunie 2007 a fost difuzat în premieră lungmetrajul Cu Toată Viteza Înainte!. Între timp, JimJam TV, postul privat deschis de HIT Entertainment în colaborare cu ChelloMedia, a apărut în grilele distribuitorilor de cablu din Europa. JimJam TV a început să emită Thomas în zona Pan-Euro, din care face parte și România, din 11 Ianuarie 2007, ziua când a fost difuzat primul episod tradus din Sezonul 1. În scurt timp, pe 26 Noiembrie, aceștia au început să difuzeze și Sezonul 2.
În 2008, România a făcut trei pași foarte importanți. În primul rând, MiraxDVD Ungaria în colaborare cu MiniMax TV, au lansat pe piață primele DVD-uri traduse cu Thomas. Acestea, șase la număr, conțineau Sezonul 8 și lungmetrajul Cu Toată Viteza Înainte!. În al doilea rând, în primăvară, Egmont România, o editură de prestigiu pe piața autohtonă, a scos primele cărți românești cu micuța locomotivă albastra. Iar nu în ultimul rând, în Septembrie 2008 a fost lansată în premieră prima și unica revistă a serialului Thomas. De atunci, aceasta apare lunar și vine chiar și cu o jucarie nouă bonus în fiecare număr! Tot în 2008, pe 7 Mai JimJam TV a început să difuzeze Sezonul 3, iar MiniMax TV a început difuzarea Sezonului 9 pe 26 Septembrie.
În 2009 JimJam TV a început să difuzeze în premieră Sezoanele 4, 5, 6 și 7 în România. Pe 25 Martie 2010, România s-a făcut remarcată pe plan mondial, fiind a doua țară dupa Marea Britanie care a difuzat Sezonul 13, înaintea Japoniei sau chiar a Statelor Unite. MiniMax TV a continuat să difuzele producții în premieră, pe 31 Octombrie difuzând Aventură pe Insula Ceții. Deasemenea JimJam TV a lansat Sezoanele 10 și 11.
Anul următor, trei noi producții au apărut în România, în capul listei fiind lungmetrajul Marea Descoperire pe JimJam TV în data de 5 Martie 2011, urmat de Eroul Șinelor pe MiniMax TV în data de 17 Aprilie și de Sezonul 14 pe data de 7 Mai.
În luna Noiembrie 2011, un al doilea lot de DVD-uri a fost lansat, de această data de compania 101 Video. Aceștia au lansat 5 volume care conțin primele două sezoane și Cu Toată Viteza Înainte!.
În 2012 MiniMax TV și-a contianuat tradiția lansând în continuare cele mai noi producții cu Thomas, lungmetrajul Ziua Locomotivelor Diesel a fost difuzat în premieră pe data de 25 Februarie, urmat imediat de Sezonul 15 pe 28 Martie. Spre surprinderea tuturor, MiniMax TV nu s-a oprit și a mai difuzat încă o producție în premieră pe 1 Noiembrie, Misterul de pe Muntele Albastru, lungemtraj produs în același an, 2012.
Sezonul 16 a început să fie difuzat la data de 19 Martie 2013, urmat în toamnă de Regele Șinelor care a avut premiera pe 15 Septembrie, ambele pe MiniMax TV.