Seria a XVII-a a avut premiera în vara lui 2013, episoadele fiind lansate etapizat.
Acest sezon este primul animat de Arc Productions Canada. Având la conducere un nou regizor, o nouă echipă de producție, un nou narator și mai ales un nou scriitor-șef, acest sezon dorește să revitalizeze serialul după ultimii ani. Pe lângă revenirea la numarul clasic de 26 de episoade în loc de 20, cea mai mare surpriză o reprezintă întoarcerea pe micul ecran a lui Duck, Bill, Ben și Harvey, personaje care nu au mai apărut de mulți ani.

Producţie:
Regizor: David Baas
Producător (Arc): Robert Anderson
Producător: Ian McCue
Producător (HIT Ent.): Halim Jabbour
Compozitor: Robert Hartshorne
Narator (Engleză): Mark Moraghan

Scriitori / șcenariști:
Andrew Brenner (Scriitor-Șef)
Davey Moore
Paul Larson
Laura Beaumont
Lee Pressman

Premieră TV: 3 Iunie 2013 (UK)
Premieră pe DVD: 9 Aprilie 2013 (SUA)

Personaj introdus:
Porter

Personaje în revenire:
Duck
Bill
Ben
Harvey

în România:
Premieră pe MiniMax TV: 22 Martie 2014

Dublajul: Studiourile BTI

Traducerea și adaptarea: Corina Petric

Regia:
Mirela Corbeanu
Ion Ruscuț
Adrian Moraru


Au dublat actorii:
Alexandru Rusu (Narator)
Richard Balint (Thomas)
Răzvan Vicoveanu
Sebastian Lupu
Petre Ghimbășan
Sorin Ionescu
Corina Cernea (Belle)
Adrian Moraru
Rin Tripa (Controlorul Gras)
Florian Silaghi
Florin Stan
Ion Ruscuț
Eugen Neag
Andrian Locovei


 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 17 (2013)
ABUROSUL STAFFORD

Stafford, prima locomotivă electrică cu baterii din Sodor, vrea să scoată aceleași sunete ca o locomotivă cu aburi, însă asta îi creează doar probleme.

Episodul 2 din Sezonul 17 (2013)
GORDON RĂMÂNE FĂRĂ APĂ

Gordon, marea locomotivă de express, rămâne fără apă după ce o piatră îi fisurează rezervorul.

Episodul 3 din Sezonul 17 (2013)
ABURUL DISPĂRUT

La indemnul lui Paxton, Thomas își udă din greșeală camera de ardere, trebuind să aștepte pentru ca aceasta să se usuce. Paxton înțelege greșit metafora "a-ți pierde aburul" și pleacă în căutarea acestuia pe insulă.

Episodul 4 din Sezonul 17 (2013)
PRIETENUL MOROCĂNOS AL LUI KEVIN

Kevin, macaraua mobilă de la Atelierele de Reparații din Sodor, are în sfârșit șansa de a-l întalni pe Cranky, idolul său. Cranky este însă morocănos ca de obicei.

Episodul 5 din Sezonul 17 (2013)
TRANSFORMAREA LUI SCRUFF

Scruff, locomotiva de salubrizare care lucrează cu Whiff la Groapa de Gunoi din Sodor, a primit un strat nou de vopsea și refuză să mai lucreze pentru a nu se murdări.

Episodul 6 din Sezonul 17 (2013)
PREA MULTE LOCOMOTIVE POMPIER

O comisie de inspectori feroviari sosește în Sodor. Atunci când aceștia pun la îndoială necesitatea celor două mașinării pompier de pe insulă, Flynn și Belle, Flynn trebuie să-și dovedească utilitatea.

Episodul 7 din Sezonul 17 (2013)
CALMEAZĂ-TE, CAITLIN!

Caitlin, o locomotivă rapidă de pe Continent, decide să nu piardă nicio clipă din prima ei noapte petrecută în Sodor. Aceasta devine însă neatentă și provoacă gălăgie, nelăsându-și prietenii să doarmă.

Episodul 8 din Sezonul 17 (2013)
IMPREDICTIBILUL WINSTON

Winston, mașina feroviară de inspecție a Controlorului Gras, are parte de o aventură pe cinste atunci când Controlorul Gras uită să-i tragă frâna de mână.

Episodul 9 din Sezonul 17 (2013)
GATA CU DOMNUL LOCOMOTIVĂ DRĂGUȚĂ

Diesel îi spune lui Hiro că vagoanele buclucașe pot fi puse la punct doar dacă sunt bruscate. Hiro, calm și gentil de fel, nu este atât de sigur de sugestia lui Diesel.

Episodul 10 din Sezonul 17 (2013)
DEPARTE DE MARE

Atunci când Salty are probleme tehnice, la docuri sosește Porter, o nouă locomotivă cu aburi chemată pentru a manevra vagoanele în port. Salty se teme că va fi înlocuit de către Porter.

Episodul 11 din Sezonul 17 (2013)
SCURTĂTURA LUI THOMAS

Bertie și Thomas adoră să se întreacă, dar Thomas nu întelege cum Bertie câștigă mereu. Când decoperă într-un final că Bertie folosește scurtături, Thomas decide să-și facă propria scurtătură.

Episodul 12 din Sezonul 17 (2013)
SCRUMBIA MIROSITOARE

Într-o seară la Depoul Tidmouth, James îl tachinează pe Percy pentru că îi este frică de întuneric. Henry îl provoacă pe James să transporte trenul cu pește în locul său, așa-numitul tren de noapte "Scrumbia Zburătoare".

Episodul 13 din Sezonul 17 (2013)
LA PESCUIT

Harvey este singura locomotivă macara din Sodor. Într-o zi la Docurile Brendam, Bill și Ben îl tachinează pe Harvey, întrebându-l dacă merge cumva la pescuit cu cârligul său. Porter îl ajută pe Harvey să-și recapete încrederea în sine.

Episodul 14 din Sezonul 17 (2013)
CEAIUL DE DUPĂ-AMIAZĂ

Stephen, cunoscut în tinerețe sub numele de "Racheta", se bucură enorm când Contele îl însărcinează cu transportul celor necesare pentru ceai. Spercer îl necăjește pe Stephen spunându-i că este mult prea bătrân, Thomas intervine însă și îl ajută pe Stephen.

Episodul 15 din Sezonul 17 (2013)
EROUL LUI HENRY

Atunci când Hiro și Henry iși umplu tenderele cu cărbune de slabă calitate, Henry va fi nevoit să se retragă la depou. Oare va reuși Hiro să transporte singur trenul?

Episodul 16 din Sezonul 17 (2013)
NOUL PRIETEN AL LUI LUKE

Luke, locomotiva irlandeză de mocăniță, descoperă la Cariera de pe Muntele Albastru o căprioară speriată de gălăgia provocată de locomotive. Oare va reuși Luke să-i convingă pe ceilalți să lucreze în liniște?

Episodul 17 din Sezonul 17 (2013)
SCHIMBAREA

Atunci când Luke este trimis la Castelul Ulfstead cu un transport de roci, acesta o întâlnește pe Millie, locomotiva de mocăniță a Contelui. Cei doi se împrietenesc și decid să facă schimb de treburi pentru o zi.

Episodul 18 din Sezonul 17 (2013)
NU ACUM, CHARLIE!

Charlie, locomotiva glumeață, descoperă un elefant care blochează linia. El încearcă să-i avertizeze pe ceilalți însă nimeni nu-l crede, toată lumea consideră ca este doar o altă glumă.

Episodul 19 din Sezonul 17 (2013)
METODA THOMAS

Locomotiva vestică Duck și Thomas sunt trimiși să-l transporte pe Harold la Centrul de Savare pentru reparații. Thomas dorește să-i facă un tur al Insulei lui Harold, însă Duck insistă că sunt doar două metode: Metoda Vestică și Metoda greșită. Oare vor ajunge cei doi prieteni la un consens?

Episodul 20 din Sezonul 17 (2013)
EXPRESSUL FANTOMĂ

James încearcă să-i sperie pe Stephen și pe Percy la Castelul Ulfstead, dar în cele din urmă, se sperie doar pe el.

Episodul 21 din Sezonul 17 (2013)
PLACA ROTATIVĂ ÎNGHEȚATĂ

După o noapte geroasă, locomotivele constată că placa rotativă din Depoul Tidmouth a înțepenit, doar o singură locomotivă având acces în depou. Gordon consideră că el merită locul respectiv, însă el este cel care va rămâne blocat.

Episodul 22 din Sezonul 17 (2013)
ZIUA NOROCOASĂ A LUI PERCY

După niște accidente, Percy consideră că este ghinionist. Pentru a-l ajuta să-și recapete încrederea, Stephen îi dăruiește potcoava sa norocoasă. Oare va reuși să-i salveze pe Bill și Ben chiar daca a pierdut potcoava?

Episodul 23 din Sezonul 17 (2013)
FĂRĂ ZĂPADĂ PENTRU THOMAS

Thomas își ascunde plugul de zăpadă, Emily fiind trimisă să curețe șinele în locul său. Observând că Emily se distrează de minune, Thomas pleacă să-și monteze plugul dar rămâne înzăpezit.

Episodul 24 din Sezonul 17 (2013)
BILL SAU BEN?

Încercarea gemenilor Bill și Ben de a-l păcali pe Connor, noua locomotivă, aproape îi provoacă acestuia un accident. Drept pedeapsă, Controlorul Gras decide să-l vopsească pe Bill într-o altă culoare, dar gemenii mai au un as în coșul de fum.

Episodul 25 din Sezonul 17 (2013)
DECORAȚIUNILE DISPĂRUTE

Percy îl observă pe Diesel 10 furând decorațiunile de Crăciun și îl urmărește pană la Atelierele Diesel. Acolo îl descoperă pe bietul Sidney fără roți și decide să-i facă un cadou. Ce-i va dărui oare?

Episodul 26 din Sezonul 17 (2013)
LOCOMOTIVA LUI MOȘ CRĂCIUN

Thomas este trimis să aducă o sanie pe șine în care se află Controlorul Gras, însă când lanțul cedează, Thomas trebuie să pornească în urmărirea saniei.