Lansată la începutul anului 2012 în Regatul Unit al Marii Britanii, seria a XVI-a se face remarcată în special prin introducerea primei locomotive electrice din Sodor, Stafford!

Producţie:
Regizor: Greg Tiernan
Producătoare: Nicole Stinn
Compozitor: Robert Hartshorne
Narator UK: Michael Angelis
Narator SUA: Michael Brandon

Premieră: 20 Februalie 2012 (UK)

Personaje introduse:
Stafford

în România:
Premieră pe MiniMax TV: 19 Martie 2013

Dublajul: Studiourile BTI
Traducerea: Raluca Dance
Regia: Ion Ruscuț
Au dublat actorii:
Alexandru Rusu
Ion Abrudan
Richard Balint
Ioana Perneș
Rin Tripa
Sorin Ionescu
Petre Ghimbășan
Adrian Moraru
Florian Silaghi
Florin Stan


 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 16 (2012)
CURSA PENTRU SALVARE
Flynn, camionul de pompieri care are şi roţi de cale ferată, nu-şi mai folosise de mult roţile pentru şosea, motiv pentru care nu circula corect şi nu putea să meargă drept. Într-o zi un hambar a fost cuprins de flăcări şi Flynn a fost chemat pentru a interveni. În loc să circule pe drumul cel mai scurt, pe şosea, acesta preferă să circule pe şine pentru a nu fi văzut că nu merge bine pe şosea de prietenii săi care ar putea râde de el. Astfel acesta întârzie la incendiu şi învaţă că atunci când este o urgenţă trebuie să pui misiunea pe primul loc, ci nu imaginea de sine.

Episodul 2 din Sezonul 16 (2012)
VECHIUL WHEEZY NU MAI FUNCŢIONEAZĂ
Vechea macara de pe Insula Misty, Wheezy, s-a stricat. Thomas îl roagă pe Dart să-l repare, apoi pe Den, nereuşiund, decide sa-i cheme pe amândoi. Aceştia reuşesc să-l repare împreună, Thomas aflând că unele lucruri pot fi făcute doar ajutat de prieteni.

Episodul 3 din Sezonul 16 (2012)
TRECE EXPRESSUL!
Thomas crede că poate să fie la fel de puternic şi rapid ca Gordon, alegând să tragă expressul cel greu în loc de Annie şi Clarabel. Însă pentru că este prea greu, decide să dea jos din pasageri.

Episodul 4 din Sezonul 16 (2012)
PERCY ŞI MONSTRUL DIN BRENDAM
Percy începe să caute monstrul de la Docurile Brendam din poveştile lui Salty în loc să-şi facă treaba. Acesta îi sperie pe prietenii săi spunându-le despre monstru.

Episodul 5 din Sezonul 16 (2012)
HO, HO, OM DE ZĂPADĂ!
Charlie, locomotiva glumeaţă, se ascunde după un om de zăpadă şi îl face pe Henry să creadă că omul de zăpadă chiar poate vorbi.

Episodul 6 din Sezonul 16 (2012)
ATENŢIE LA POZĂ!
Un fotograf trebuie să le facă poze locomotivelor din Sodor pentru un album special cu trenuri, însă Thomas îi strică toate pozele intrând în faţa prietenilor săi pentru a apărea în prim plan.

Episodul 7 din Sezonul 16 (2012)
THOMAS ŞI TRENUL CU GUNOI
Whiff şi Thomas munceau împreună trăgând vagone grele pline cu gunoi, însă când Thomas aude că după asta trebuie să o transporte pe Ducesa de Boxford, îl lasă pe Whiff să tragă singur trenul pentru a nu mirosi urât. În cele din urmă Whiff ajunge s-o transporte pe ducesă, dovedind astfel că nu contează cum miroşi daca îţi faci treaba bine!

Episodul 8 din Sezonul 16 (2012)
THOMAS FLUIERĂ TURMELE
Fermierul McColl îl roagă pe Thomas să stea lângă turma lui de vaci şi să-l anunţe dacă se întâmplă ceva, însă Thomas nu-l ascultă şi pleacă să caute vacile din Sodor.

Episodul 9 din Sezonul 16 (2012)
VAI DE AMORTIZOARELE MELE!
După un accident, tampoanele lui Gordon s-au distrus, Den şi Dart de la Atelierele Diesel dându-i unele de locomotivă diesel. Deşi la început acesta le refuză, ajunge să înţeleagă că nu-i ruşinos să ai amortizoare de diesel daca iţi faci treaba în siguranţă cu ele.

Episodul 10 din Sezonul 16 (2012)
PERCY ŞI ORGA
Diesel şi Percy transportau trenul cu fier vechi către Topitoria din Sodor. Percy încearcă să salveze o orgă veche pregătită pentru casare. În cele din urmă acesta reuşeste să o facă să cânte şi Controlorul Gras decide că trebuie restaurată.

Episodul 11 din Sezonul 16 (2012)
THOMAS ŞI SUNETELE DIN SODOR
Un compozitor faimos soseşte pe insulă pentru a compune un cântec despre locomotivele din Sodor, însă Thomas îl duce peste tot, numai unde nu-s locomotive.

Episodul 12 din Sezonul 16 (2012)
SURPRIZA LUI SALTY
Edward încearcă sa-i găsească cadoul perfect lui Salty, locomotiva de la Docurile Brendam, însă descoperă că uneori cel mai bun cadou poate fi chiar şi o poveste pe cinste.

Episodul 13 din Sezonul 16 (2012)
ZIUA SURPRIZELOR
Descrierea episodului va apărea în curănd!

Episodul 14 din Sezonul 16 (2012)
TRENUL DE IARNĂ SPECIAL AL LUI EMILY
Descrierea episodului va apărea în curănd!

Episodul 15 din Sezonul 16 (2012)
NOROIUL CONTEAZĂ
Într-o zi tomnatică James evită să o ia pe căile cele mai rapide pentru a nu se murdări cu noroi, însă ajunge să înţeleagă că puntualitatea este uneori mai importantă decât curăţenia.

Episodul 16 din Sezonul 16 (2012)
DORINŢA LUI WHIFF
Whiff vrea să fie la fel de impunător şi special ca Spencer, află însă că o treabă bine făcută este mult mai apreciată, chiar dacă este vorba despre transportul gunoiului.

Episodul 17 din Sezonul 16 (2012)
BINE AI VENIT, STAFFORD!
Spencer vrea să se laude prezentându-l tuturor pe Stafford, prima locomotiva electrică din Sodor. Spencer, prea ocupat cu lauda de sine, nu observă că bateriile lui Staffor s-au descărcat, acesta rămânând oprit în urma sa.

Episodul 18 din Sezonul 16 (2012)
BRADUL EXPRESS
Toby îl plimbă pe Rheneas pe Insula Ceții, de unde aduc împreună cel mai frumos pom de Crăciun.

Episodul 19 din Sezonul 16 (2012)
NU-L DERANJA PE VICTOR!
Peter Sam este rugat de Controlorul cel Slab să supravegheze celelalte locomotive de mocăniță cât el este plecat, spunându-i să nu-l deranjeze pe Victor cu mărunțișuri. Peter Sam ia asta prea în serios, considerând orice defect un mărunțis. Din fericire, Victor sosește în cele din urmă cu mecanici pentru a le repara.

Episodul 20 din Sezonul 16 (2012)
LA MULŢI ANI, DOMNULE!
Thomas descoperă vagonul festival pierdut al Controlorului Gras, oferindu-i drept cadou de ziua sa o plimbare nostalgică.