Seria a XII-a a fost produsă în 2008.
Acesta este un sezon hibrid, fiind primul din istoria serialului care să conțină elemente CGI (animație computerizată), fețele personajelor, animalele și oamenii prinzând viață. În același timp este și ultimul care a mai utilizat machete filmate pe diorame pentru producerea serialului, încheind astfel o lungă și frumoasă istorie de 24 de ani a machetelor, din 1984. De asemenea, acesta este primul sezon care să conțină doar 20 de episoade în loc de clasicul număr de 26. Este și ultima producție care să-i aibă pe Stephen Asquith pe scaunul de regizor și pe Simon Spencer ca producător. Spre bucuria fanilor, în acest sezon au revenit pe micile ecrane Duck, Oliver și Stepney, personaje care nu mai apăruseră din Sezonul 7 (2003).

Producţie:
Regizor: Stephen Asquith
Producător: Simon Spencer
Compozitori: Robert Hartshorne, Ed Welch
Narator UK: Michael Angelis
Narator SUA: Michael Brandon

Premieră: 1 Septembrie 2008 (UK)

Personaje introduse:
Hank
Flora
Colin


în România:
Din păcate, acest sezon nu a fost încă tradus și difuzat în România.
Premieră pe JimJam TV: ?

Dublajul: ?
Traducerea: ?
Narator: ?

 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 12 (2008)
THOMAS ȘI PANOUL PUBLICITAR

Cu ocazia aniversării Gării Knapford, locomotivele sunt fotografiate pentru un panou publicitar. Thomas se supără când află că Diesel s-a pus în fața lui în fotografie, fară să știe că a fost neintenționat.

Episodul 2 din Sezonul 12 (2008)
FERMUL EDDIE

Edward are de transportat o nouă roată pentru Moară. Din dorința de a fi observat, Edward devine neatent și scapă situația de sub control.

Episodul 3 din Sezonul 12 (2008)
CARNAVALUL SPECIAL AL LUI ROSIE

Rosie și Emily primesc sarcina de a trage trenul Carnavalului. Rosie însă provoacă niște accidente atunci când decide să-l tragă de una singură.

Episodul 4 din Sezonul 12 (2008)
MINUNĂȚIA DIN MUNȚI

Peter Sam se grăbește să-și termine treburile pentru a asculta povestea despre legendara locomotivă Proteus. Grabindu-se, intră însă pe o linie părăsită și descoperă Statuia lui Proteus.

Episodul 5 din Sezonul 12 (2008)
HENRY ÎNȚELEGE GREȘIT

După o furtună puternică Copacul Dorințelor este pe cale să se prabușească. Henry crede că muncitorii vor să-l taie, blocând astfel toate șinele până la el, fără să știe că ei nu vor decât să-l stabilizeze.

Episodul 6 din Sezonul 12 (2008)
THOMAS TRAGE TARE

Atunci când pe insulă sosește o locomotivă americană, Hank, Thomas decide să tragă el toate mărfurile pentru a-i dovedi că locomotivele din Sodor sunt mai puternice.

Episodul 7 din Sezonul 12 (2008)
SURPRIZA SPECIALĂ A LUI TOBY

Toby este trist că el nu a descoperit niciodată nimic. Fără să-și dea seama acesta descoperă cea mai veche linie de tramvai din Sodor.

Episodul 8 din Sezonul 12 (2008)
EXCELENTA EMILY

Emily refuză să le asculte sfaturile lui Duck și Murdoch, considerând că știe mai bine pe unde trebuie să meargă. În cele din urmă șfârșește însă într-o mlaștină. Din fericire, Mordoch se afla în apropriere și a scos-o din noroi.

Episodul 9 din Sezonul 12 (2008)
PETRECEREA SURPRIZĂ

Întristat că Macaraua Colin de la debarcader nu a fost niciodată la o petrecere, Freddie decide să aducă petrecerea la el. Freddie uită totuși să-l anunțe și pe Controlorul cel Slab, Dl. Percival.

Episodul 10 din Sezonul 12 (2008)
TE-AM SALVAT!

Thomas vrea să fie și el un erou și intervine neîntrebat, provocând mai multe probleme.

Episodul 11 din Sezonul 12 (2008)
DUNCAN ȘI BALONUL CU AER CALD

Supărat că Dl. Percival preferă să zboare cu balonul în loc să călătoarească cu el, Duncan face tot posibilul să strice balonul cu aer cald.

Episodul 12 din Sezonul 12 (2008)
JAMES O SCOATE LA CAPĂT

Pe o ninsoare cumplită, James primește sarcina de a împinge un tren cu rocă. Hector încearcă să-l sfătuiască, însă James refuză să-i asculte părerea.

Episodul 13 din Sezonul 12 (2008)
PROBLEME CU TRAMVAIE

Pe Insulă sosește Flora, noua locomotivă de tramvai. Thomas face tot posibilul ca Toby să nu o vadă pentru a nu se supăra că nu mai este singura locomotivă de tramvai din Sodor. Când cei doi se întâlnesc însă, Toby este bucuros să o cunoască pe Flora.

Episodul 14 din Sezonul 12 (2008)
NU MERGE CU SPATELE!

În ciuda advertismentelor, Diesel și Thomas se iau la întrecere... cu spatele! Asta provoacă, desigur, numai probleme.

Episodul 15 din Sezonul 12 (2008)
GORDON O IA PE SCURTĂTURĂ

Stanley și Gordon decid să se întreacă, cel care va ajunge primul urmând să transporte niste călători importanți. Încercând să trișeze, Gordon se rătăcește luând-o pe o scurtătură.

Episodul 16 din Sezonul 12 (2008)
OMUL MUNȚILOR

Thomas face tot posibilul să-l găsească pe Omul din Munți din povestea lui Sir Handel.

Episodul 17 din Sezonul 12 (2008)
THOMAS PUNE FRÂNĂ

Frânele lui Thomas nu mai funcționează bine. Stanley se oferă să-l ajute dar Thomas refuză.

Episodul 18 din Sezonul 12 (2008)
PERCY ȘI ORCHESTRA

Percy trebuie să-și țină promisiunea și să nu-i spună nimic lui Lady Hatt despre petrecerea pe care o pregătește Controlorul Gras pentru ea.

Episodul 19 din Sezonul 12 (2008)
ÎMPINGE-MĂ, TE TRAG!

Skarloey devine neatent la ceea ce face și un joc se transformă într-un accident.

Episodul 20 din Sezonul 12 (2008)
CEI MAI BUNI PRIETENI

Thomas este ales să transporte Fanfara. Știind că Percy își dorea asta mai mult decât orice, decide să se ascundă de el. Vor rămâne oare cei mai buni prieteni în continuare?