Seria a V-a a fost produsă în 1998.
Aceast sezon a fost primul care să aibă toate poveștile episoadelor scrise de producătorii serialului, respectiv Britt Allcroft și David Mitton, astfel episoadele n-au mai fost bazate pe The Railway Series.

Producţie:
Regizor: David Mitton
Producători: Britt Allcroft, David Mitton
Compozitori: Mike O'Donnell, Junior Campbell
Narator UK: Michael Angelis
Narator SUA: Alec Baldwin

Premieră: 1 Septembrie 1998 (UK)

Personaje introduse:
Cranky
Arry și Bert
Derek
Vagonul cel Vechi
Bertram
Butch
cele 3 camioane rele
Dowager Hatt
Bătrânul Bailey
Thumper
Molia Tigru


Locații introduse:
Castelul Sodor
Gara Kirk Ronan


în România:
Varianta tradusă a Sezonului 5 este difuzată pe postul JimJam TV.
Premieră pe JimJam TV: 6 August 2009

Dublajul: Zone Studio Oradea
Traducerea: ?
Narator: ?

 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 5 (1998)
GÂNDACII LUI CRANKY
Cranky, o macara nouă pe Insula Sodor, se poartă urât cu Thomas și Percy, însă când acesta se prăbușește în timpul unei furtuni chiar cei doi "gândăcei" îi sar în ajutor.

Episodul 2 din Sezonul 5 (1998)
AUTOCAMIOANELE NESUFERITE
Pe Insula Sodor sosesc trei camioane pregătite să le ia muncile locomotivelor, însă acestea sunt trimise repede înapoi după ce produc o mulțime de pagube.

Episodul 3 din Sezonul 5 (1998)
O PRIVELIȘTE MAI BUNĂ PENTRU GORDON
Când o gară nouă era pe cale să fie deschisă, Gordon a rămas fară frâne intrând drept în ea. Peste câteva zile, după repararea stricăciunilor, Gordon află că a primit propriul său "monument" în noua gară.

Episodul 4 din Sezonul 5 (1998)
PETRECEREA DE ZIUA DOAMNEI HATT
Controlorul Gras are parte de o mulțime de peripeții încercând să ajungă la timp la petrecerea soției sale.

Episodul 5 din Sezonul 5 (1998)
JAMES ȘI PROBLEMA CU COPACII
James ia în derâdere atenționarea cu privire la copacii bătrâni de pe marginea liniilor, însă când unul aproape se prăbușește peste el, înțelege că atenționările trebuiesc luate în serios.

Episodul 6 din Sezonul 5 (1998)
GORDON ȘI SPIRIDUȘII
Atunci când pe insulă trebuie să soasească un vizitator foarte important, toate locomotivele sunt curioase să afle cine este, dar Controlorul Gras nu le ține mult în suspans dezvăluindu-le că este mama lui.

Episodul 7 din Sezonul 5 (1998)
PA, GEORGE!
Nivelatorul cu aburi George asfaltează "din greșeală" o cale ferată, însă când Thomas deraiază din cauza asta, Controlorul Gras ia imediat măsuri oprindu-l până când o să-i pară rău.

Episodul 8 din Sezonul 5 (1998)
BAA!
Pe Insula Sodor are loc concursul "Cea mai frumoasă gară", dar când o biată oaie este considerată vinovată pentru vandalizarea unei stații, adevărații vinovați ies la iveală cerându-și scuze.

Episodul 9 din Sezonul 5 (1998)
PERCY SE SIMTE EXPLOATAT
Percy considera că lucrează prea mult, însă ceilalți nu l-au bagat în seamă. Într-o zi acesta a fost rugat să împingă niste vagoane în Mina de Cărbune, din greșeală însă el le-a împins prea tare și acestea au deraiat în tunel, provocând prabușirea minei. După acest accident Controlorul Gras a înțeles că bietul Percy chiar este obosit și merită o pauză.

Episodul 10 din Sezonul 5 (1998)
TOBY ȘI INUNDAȚIA
Atunci când digul de pe râu a cedat în urma ploilor, Toby s-a grăbit să-i anunțe pe ceilalți. Torentul de apă l-a surprins însă pe un pod vechi care a cedat. Din fericire, Harold și Percy au intervenit prompt și l-au salvat la timp.

Episodul 11 din Sezonul 5 (1998)
HENRY ESTE BÂNTUIT
Într-o noapte cețoasă Henry a primit sarcina de a transporta un marfar. Vagoanele Buclucașe, speriate de pădurea întunecată, nu i-au permis lui Hnery să aprească și au deraiat toate într-o prăpastie adâncă. Din fericire, Henry a reușit să oprească la timp.

Episodul 12 din Sezonul 5 (1998)
PROBLEME CU RĂCIREA
Controlorul Gras decide că este nevoie de o nouă locomotivă care să-i ajute pe Bill și Ben la Cariera de Piatră. Derek, dieselul prietenos, s-a dovedit însă a fi cam bolnăvicios.

Episodul 13 din Sezonul 5 (1998)
STEPNEY SE RĂTĂCEȘTE
Stepney nu a ascultat sfatul Controlorului Gras și s-a rătăcit, ajungând la Topitoria de Fier Vechi. Arry și Bert l-au împins "neintenționat" pe rampa de casare, din fericire Controlorul Gras l-a salvat la timp.

Episodul 14 din Sezonul 5 (1998)
DESCOPERIREA LUI TOBY
Explorând Insula Sodor împreună cu nepoții săi, Controlorul Gras a descoperit un vechi Castel și o Mină Abandonată. Toby a primit sarcina de a ajuta la restaurarea edificiilor, însă acesta s-a speriat teribil când a auzit niste sunete misterioase la Mină. Din fericire, sunetele veneau de la o veche locomotivă abandonată, Bertram, după ce au vorbit cei doi au devenit buni prieteni.

Episodul 15 din Sezonul 5 (1998)
SE SIMTE CEVA ÎN AER
Henry, fără să știe că Linia de Coastă a fost inundată de apele mării, a plonjat direct în apă.

Episodul 16 din Sezonul 5 (1998)
THOMAS, PERCY ŞI VAGONUL CEL VECHI
Thomas și Percy reușesc să-l salveze de la fier vechi pe bietul Vagon Cușetă. Din fericire, acesta a devenit util imediat fiind transformat temporar cămin pentru muncitorii de pe Coastă, rămași fără case după un incendiu.

Episodul 17 din Sezonul 5 (1998)
THOMAS ȘI ZVONURILE
Pe Insula Sodor circulă zvonuri conform cărora Controlorul Gras intenționează să-și înlocuiască locomotivele cu Elicopterul Harold. Acestea se liniștesc însă când află că Controlorul Gras îl folosește pe Harold pentru a găși din aer un teren potrivit pentru noul loc de joacă al copiilor.

Episodul 18 din Sezonul 5 (1998)
DESCOPERIREA LUI OLIVER
Oliver primește sarcina de a trage Trenul Poștal pentru o noapte. Nefiind însă familiarizat cu traseul, intră pe o linie abandonată și descoperă un conac părăsit.

Episodul 19 din Sezonul 5 (1998)
FERICIȚI PE VECIE
Percy se ocupă să strângă cele patru obiecte norocoase pentru nunta nepoatei Dnei. Kindley. Va reuși oare?

Episodul 20 din Sezonul 5 (1998)
VACANȚA CONTROLORULUI GRAS
Lady Hatt consideră că ar trebui să meargă într-o vacantă departe de trenuri și de calea ferată. Astfel, Controlorul Gras a plecat într-o plimbare cu familia pe râu. Cine le vine însă în ajutor atunci când vaporașul se strică dacă nu chiar Percy.

Episodul 21 din Sezonul 5 (1998)
O SURPRIZĂ PENTRU PERCY
Plictisit, Percy îi spune lui Bertie că ar vrea să se întâmple ceva interesant și surprinzător. Nu peste mult timp, niște Vagoane Buclucașe îi îndeplinesc dorința atunci când o cuplă ruginită se rupe și trenul lui Percy scapă de sub control.

Episodul 22 din Sezonul 5 (1998)
SĂ FACI PE CINEVA FERICIT
James este rugat să-i ofere Dnei. Kindly, care este tristă, un tur al Insulei cu destinația finală la Carnaval. Acesta înțelege că a face pe cineva fericit este într-adevăr cel mai important lucru.

Episodul 23 din Sezonul 5 (1998)
CU TOATĂ VITEZA ÎNAPOI
Toad, vagonul de frână, îi mărturisește lui Oliver că i-ar place să meargă măcar odată cu fața precum o locomotivă. Nu peste mult timp acest lucru se întâmplă atunci când trenul se rupe de Oliver, luând-o la vale în viteză.

Episodul 24 din Sezonul 5 (1998)
DUNCAN SE SPERIE
Săturați să-l tot audă pe Duncan bombănind despre cât de curajos este el, mecanicii decid să-l sperie.

Episodul 25 din Sezonul 5 (1998)
RUSTY ȘI BOLOVANUL
Atunci când Thumper, utilajul de spart roca, este adus la noua Carieră de Piatră, terenul se destabilizează și un bolovan imens se rostogolește pe insulă.

Episodul 26 din Sezonul 5 (1998)
ZĂPADĂ
Într-o iarnă cumplită, Rusty îi poveștește lui Thomas despre cum Skarloey s-a transformat intr-o locomotivă de gheată atunci când a fost acoperit de o avalanșă.