Seria a IV-a a fost produsă în 1994. În acest sezon au fost introduse Căile Ferate de Mocăniță din Sodor, introducându-se și locomotivele de mocăniță. Spre deosebire de sezonul anterior, aproape toate poveștile episoadelor sunt bazate pe poveștile clasice din cărțile "The Railway Series".

Producţie:
Regizor: David Mitton
Producători: Britt Allcroft, David Mitton
Compozitori: Mike O'Donnell, Junior Campbell
Narator UK: Michael Angelis
Narator SUA: George Carlin

Premieră: 10 Septembrie 1994 (UK)

Personaje introduse:
Duke
Skarloey
Rheneas
Sir Handel (ex Falcon)
Peter Sam (ex Stuart)
Rusty
Duncan
Smudger
Stepney
Scruffey
Diesel-ul Clasa BR 40
George
Bulstrode
Regina Elizabeth a II-a
Tom Tipper


Locații introduse:
Căile Ferate de Mocaniță

în România:
Varianta tradusă a Sezonului 4 este difuzată pe postul JimJam TV.
Premieră pe JimJam TV: 24 Iulie 2009

Dublajul: Zone Studio Oradea
Traducerea: ?
Narator: ?

 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 4 (1994)
BUNICUŢUL

Duke este cea mai veche locomotivă de mocăniţă de pe Insula Sodor. El locuia cu două locomotive tinere, Falcon şi Stuart. Deşi ei mai râdeau de Duke numindu-l un bătrânel şi amintindu-i că a venit vremea lor, el era destul de înţelept pentru a nu-i lua în seamă. Îi plăcea să le ţină morală despre vremurile sale, când locomotivele tinere erau mai respectoase, tocmai de aceea le-a povestit despre Smudger, care a fost transformat într-un generator pentru că era nepoliticos. Peste mulţi ani, zona minieră unde lucrau cele trei locomotive, a fost închisă. Investitorii i-au cumpărat numai pe Stuart şi Falcon. Nimeni nu-l dorea pe Duke deoarece acesta era foarte bătrân, aşa că acesta a fost parcat în depoul său.

Episodul 2 din Sezonul 4 (1994)
FRUMOASA ADORMITĂ

După ce Duke a fost parcat în depoul său, cu toţii au uitat de el, în afară de Stuart şi Falcon, cei doi n-au uitat de bătrânul lor prieten. După câţiva ani, o echipă de căutători i-a spus Controlorului Gras despre Duke, cu toţii hotărându-se să-l găsească. Câteva zile mai târziu mai multe echipe de exploratori au plecat în căutarea depoului lui Duke. Însă nu era o treabă uşoară, deoarece cu trecerea timpului s-au depus plante peste cladiri, identificarea lui fiind foarte dificilă. În cele din urmă i-au găsit depoul, Duke a fost foarte fericit că după mulţi ani, cineva şi-a amintit de el. Acesta a fost primit cu fericire de toată lumea, mai ales de Falcon şi Stuart, cu care s-a dus să lucreze în noi zone. Şi aşa s-a terminat povestea incredibilă a lui Duke, bătrânul Duce din munţii Insulei Sodor.

Episodul 3 din Sezonul 4 (1994)
BULLDOG

Pe vremea când zona minieră încă funcţiona, iar Duke, Falcon şi Stuart locuiau împreună, Falcon a fost avansat pentru o rută mai lungă şi mai dificilă. Pentru a-l ajuta, Duke s-a cuplat în spatele lui Falcon, Duke a încercat să-i explice că ruta este periculoasă, însă el tot nu a ascultat. După ce au pornit împreună pe noua rută, Falcon a accelerat, deşi Duke a tot încercat să frâneze, nu mai putea să evite inevitabilul. Falcon a sărit de pe şine chiar pe marginea unei prăpastii, din fericire Duke l-a tras înapoi cu toată puterea sa.

Episodul 4 din Sezonul 4 (1994)
NU POŢI CÂŞTIGA!

Duke este mândria Căilor Ferate de Mocăniţă din Sodor. Deşi era foarte bătrân, acesta nu-şi dezamăgea niciodată călatorii. Într-o zi, Duke nu se simţea prea bine, nu putea face destui aburi pentru a porni. Stuart a râs de el şi i-a spus că este mult prea vechi pentru a mai trage trenuri, însă lui Duke nu-i păsa de răutăţile celorlalţi. Mai târziu când Duke a reuşit în cele din urmă să plece cu trenul său, şi-a dat seama că iar nu mai putea face destui aburi. Aşa că la prima staţie, conductorul lui i-a chemat în ajutor pe Stuart şi Falcon. Falcon a luat pasagerii, iar Stuart s-a pus în faţa lui Duke pentru a-l trage înapoi la depou. Pe drum Duke s-a gândit să-i facă o glumă lui Stuart, cu aburul râmas a pornit şi a început să-l împingă. Iar când au ajuns în staţie, toată lumea a crezut că de fapt Duke a trebuit să-l împingă pe Stuart.

Episodul 5 din Sezonul 4 (1994)
PATRU LOCOMOTIVE MICUŢE

După ce zona minieră a fost închisă, Peter Sam şi Sir Handel au fost trimişi să lucreze cu Rheneas şi Skarloey. Skarloey era foarte trist deoarece prietenul său cel mai bun, Rheneas, a fost trimis la reparaţii. Într-o zi vagoanele l-au deraiat pe Sir Handel, iar Skarloey fiind singurul disponibil, a acceptat cu plăcere să ducă trenul la destinaţie. Era o zi superbă, totul până când o legătură de susţinere s-a rupt în Skarloey. Deşi conductorul său a spus că va chema un autobuz ca să-i ia pasagerii, acesta a refuzat şi a spus ca nu-şi va dezamăgi pasagerii.

Episodul 6 din Sezonul 4 (1994)
SIR HANDEL ARE O ZI GREA

Când Sir Handel şi Peter Sam au sosit pe sina lui Skarloey, Sir Handel i-a făcut remarci urâte lui Skarloey, motiv pentru care a fost obligat să muncească primul. Acesta a continuat să fie nepoliticos, iar când a văzut vagoanele de pasageri de pe şina lui Skarloey, le-a numit vagoane de cărat animale. Mai târziu s-a întâlnit cu Gordon, Sir Handel s-a dat mare prezentându-se şi el o locomotivă express, iar apoi a plecat în trombă. Când şi-a terminat cursa, conductorul său l-a anunţat că mai avea de adus nişte vagoane de marfă. Sir Handel s-a enervat teribil când a auzit acestea, aşa că a accelerat şi a deraiat intenţionat. Desigur, Controlorul Gras nu a fost deloc fericit de ceea ce s-a întâmplat, Sir Handel primindu-şi bine meritata pedeapsă.

Episodul 7 din Sezonul 4 (1994)
PETER SAM ŞI VÂNZĂTOAREA DE RĂCORITOARE

Deoarece Sir Handel a fost pedepsit de Controlorul Gras, Peter Sam a fost nevoit să-i facă şi munca lui, însă acesta nu se plângea, lucru pentru care Skarloey îl aprecia foarte mult. Într-o zi, Peter Sam a muncit foarte mult, lucru care l-a facut să întârzie. La gara de legătură, Henry i-a spus că dacă mai întârzie vreodată, nu-i va mai aştepta pasagerii. Desigur, Henry doar glumea, însă Peter Sam a luat-o foarte în serios. În ziua următoare a trebuit să ia un tren plin cu pasageri de la mare, însă de teamă să nu mai întârzie a pornit înainte să primească semnalul, uitând-o în gară pe vânzătoarea de la răcoritoare. A fost nevoit să se întoarcă, şi să o ia şi pe vânzătoare. Spre surprinderea lui, Henry îl aşteapta. Vânzătoarea l-a certat pentru că a uitat-o în gară, iar apoi i-a explicat că Henry n-are cum să plece fără pasageri.

Episodul 8 din Sezonul 4 (1994)
VAGOANE DE MARFĂ

Sir Handel (Falcon) nu suporta vagoanele de marfă, şi nu suporta să muncească aşa de mult. Într-o zi el s-a întâlnit cu Gordon, acesta i-a spus să se prefacă că este bolnav, şi aşa n-ar mai putea să muncească. Între timp, o nouă locomotivă diesel de mocăiţă, Rusty, se îndrepta către depoul locomotivelor, era nerăbdător să-i întâlnească pe ceilalţi. Festa lui Sir Handel a funcţionat, mecanicii lui l-au pus pe Peter Sam să-i facă şi treaba lui. Vagoanele îl urau pe Sir Handel, însă ele neştiind că Peter Sam va veni în locul lui, l-au buşit groaznic. Din fericire, Rusty era prin apropiere şi l-a ajutat pe Peter Sam. Cât despre Sir Handel, acesta a fost certat de Controlorul Gras, şi a fost pus să-i facă treaba lui Peter Sam, până când acesta s-a făut bine.

Episodul 9 din Sezonul 4 (1994)
ACASĂ ÎN SFÂRŞIT

Când Skarloey s-a întors de la atelierul de reparaţii, a fost încântat să-l cunoască pe Rusty, însă s-a întristat când a auzit ce a păţit Peter Sam. Peter Sam i-a povestit despre Duncan, o locomotivă rea şi nepoliticoasă, căruia îi place să se zdruncine pe şine ca o vedetă pop. Skarloey s-a arătat interesat de a-l cunoaşte pe Duncan, iar şansa s-a ivit mai devreme decât a crezut. Duncan s-a zdruncanat asa de tare încât a lovit tavanul unui tunel. Skarloey a trebuit să se ducă cu un tren de intervenţii pentru a-l ajuta. Desigur, Duncan a fost certat de Controlorul Gras, care i-a spus că dacă nu se cuminţeşte îi va scurta coşul de fum.

Episodul 10 din Sezonul 4 (1994)
ROCK 'N' ROLL

Într-o dimineaţă Rusty vorbea cu Skarloey despre o şină secundară periculoasă. Rusty a vrut să-i spună şi lui Duncan despre ea, însa acesta i-a răspuns obraznic că n-are nevoie de sfaturile unui diesel mirositor. Mai târziu Duncan l-a întâlnit pe James, care i-a spus să nu creadă locomotivele diesel. Aşa că Duncan n-a ascultat de sfatul lui Rusty, şi a accelerat pe şina periculoasă, deraind. Deşi la început Rusty, nervos că Duncan nu l-a ascultat, n-a vrut să se ducă cu ajutor, însă şi-a dat seama că nu numai Duncan are nevoie de el, ci şi pasagerii, care sunt cei mai importanţi. În acea seară Duncan şi-a cerut scuze lui Rusty.

Episodul 11 din Sezonul 4 (1994)
COŞUL DE FUN CEL SPECIAL

După accidentul cu vagoanele pe care l-a avut Peter Sam, coşul său de fum era defect şi se clătina la cea mai mică adiere de vânt. Într-o zi geroasă de iarnă, Peter Sam trebuia să transporte un tren de pasageri. Pe drum, acesta a trebuit să treacă printr-un tunel extrem de strâmt, şi plin de ţurţuri care atârnau din tavan. Din cauza întunericului, Peter Sam nu a văzut un ţurţure mare care i-a lovit coşul de fum. Pentru a putea duce trenul la destinaţie, conductorul său a înlocuit coşul cu o ţeavă ruginită. La depou, cu toţii au râs de el. Mai târziu Controlorul Gras i-a adus lui Peter Sam un coş de fum modern, de atunci nimeni nu a mai râs de coşul lui.

Episodul 12 din Sezonul 4 (1994)
UTILAJUL DE NETEZIT

Sir Handel avea nişte roţi speciale, mici şi late, ca roţile unei utilaj de nivelat. Pentru ai face pe ceilalţi să nu mai râdă de el, Sir Handel le-a spus că îl va goni pe George. George este un nivelator cu aburi, care urăşte trenurile. Sir Handel s-a întâlnit cu George la o intersecţie, cei doi au început să se certe. Mai târziu s-au întâlnit din nou, de data aceasta George s-a izbit furios în vagoanele lui Sir Handel, deraindu-i trenul. Peste câteva zile muncitorii au plecat împreună cu George, lucru care l-a făcut pe Sir Handel extrem de lăudăros. Însă într-o seară nişte copii au râs de Sir Handel, amintindu-i că George l-a deraiat.

Episodul 13 din Sezonul 4 (1994)
PASAGERI ŞI LUSTRUIRI

Duncan dorește să fie lustruit și el la fel ca Skarloey și protestează oprindu-se pe Viaduct.

Episodul 14 din Sezonul 4 (1994)
LOCOMOTIVA CEA VECHE GALANTĂ

Rheneas salvează situația atunci când duce un tren de călători la timp deși plouă foarte puternic.

Episodul 15 din Sezonul 4 (1994)
RUSTY SALVATORUL

Rusty îl salvează pe Stepney de la fier vechi și îi oferă o nouă șansă pe Linia Clopoțel.

Episodul 16 din Sezonul 4 (1994)
THOMAS ŞI STEPNEY

Thomas este gelos pe Stepney, însă cei doi devin prieteni foarte buni după ce ajung să-și vorbească/

Episodul 17 din Sezonul 4 (1994)
TRENUL OPREŞTE JOCUL

Mașina Coroline pornește în urmărirea lui Stepney care, fără să-și dea seama, le-a luat mingea unor jucători.

Episodul 18 din Sezonul 4 (1994)
BOWLED

O locomotiva Diesel cam superficială este chemata în Sodor pentru a ajuta locomotivele mult prea ocupate. Acesta însă se defeteză chiar la primul drum, iar Stepney și Duck salvează ziua.

Episodul 19 din Sezonul 4 (1994)
HENRY ŞI ELEFANTUL

Un elefant scapă de la circ și este găsit de Henry într-un tunel.

Episodul 20 din Sezonul 4 (1994)
TOAD DĂ UN SFAT

Vagonul cu frână Toad îl ajută pe Oliver să-i dea o lecție lui Scruffy.

Episodul 21 din Sezonul 4 (1994)
OCHI DE TAUR

Daisy se consideră foarte vitează, însă atunci când se întâlnește cu un taur o ia la fugă. Din fericire, Toby intervine și salvează situația.

Episodul 22 din Sezonul 4 (1994)
THOMAS ŞI SCRISOAREA SPECIALĂ

Controlorul Gras primește o scrisoare de la un copil de pe Continent și decide să meargă cu locomotivele sale la o expoziție pentru ca toți copiii să-i cunoască.

Episodul 23 din Sezonul 4 (1994)
GĂLEŢI DE VOPSEA ŞI REGINE

Regina Elizabath a II-a a Marii Britanii sosește în Sodor iar toate locomotivele dau o roată de ajutor la pregătiri.

Episodul 24 din Sezonul 4 (1994)
PEŞTE

Duck provoacă un accident din greșeală, lovind trenul cu pește al lui Henry.

Episodul 25 din Sezonul 4 (1994)
ATRACŢIA SPECIALĂ

Toby află că orice locomotivă este o atracție specială, iar barja morocănoasă Bulstrode este trasă pe uscat.

Episodul 26 din Sezonul 4 (1994)
AI GRIJĂ LA BICICLETĂ

Poștasul Tom Tipper primește o camionetă nou nouță după ce Percy îi calcă acestuia bicicleta din greșeală.