La începutul anilor '80, Britt Allcroft a cumpărat drepturile de producere a serialului de televiziune bazat pe renumitele cărţi 'The Railway Series'. După lungi încercări de a face rost de fonduri pentru procție, Seria I a fost televizată în premieră pe postul ITV pe data de 4 Septembrie 1984, în Marea Britanie. Acest sezon este bazat pe primele 8 carţi 'The Railway Series', plus cartea specială a reverendului, 'Petrecerea de Crăciun a lui Thomas'. Acest sezon a fost începutul pentru mulţi fani din zilele noastre, începutul pentru dragostea faţă de acest serial clasic. Majoritatea episoadelor au două titluri, unul din Marea Britanie iar celalat din Statele Unite.

Producţie:
Regizor: David Mitton
Producător principal: Britt Allcroft
Producători: David Mitton, Robert Cardona
Compozitori: Mike O'Donnell, Junior Campbell
Narator UK: Ringo Starr
Narator SUA: George Carlin

Premieră: 9 Octombrie 1984 (UK)

Personaje introduse:
Thomas
Edward
Henry
Gordon
James
Percy
Toby
Annie şi Clarabel
Henrietta
Terence
Bertie
Controlorul Gras
Dna. Hatt
Dna. Kyndley


Locații introduse:
Gara Knapford
Depourile Tidmouth
Wellsworth, gara lui Edward
Dealul lui Gordon
Tunelul lui Henry
Şina secundară a lui Thomas
Viaductul din Sodor
Şina lui Toby


în România:
Varianta tradusă a Sezonului 1 este difuzată pe postul JimJam TV.
Premieră pe JimJam TV: 11 Ianuarie 2007

În Noiembrie 2011 acest sezon a fost lansat pe două DVD-uri a câte 13 episoade fiecare:
Volumul 1 - Thomas și Vagoanele
Volumul 2 - Thomas și Percy

Dublajul: Zone Studio Oradea
Traducerea: ?
Narator: ?

 

Lista episoadelor:

Episodul 1 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ȘI GORDON

În această aventură îl întâlnim pe Thomas, o micuță locomotivă albastră pusă pe șotii. Acesta îl tachina mereu pe Gordon, nelăsându-l să doarmă. Într-o dimineață, Thomas s-a trezit foarte târziu iar Gordon aştepta să-i fie pregătite vagoanele de express. Când acesta l-a văzut pe Thomas atât de obosit, ştia că este şansa lui să i-o plătească pentru toate glumele nesărate. Gordon a pornit înainte ca mecanicul să-l decupleze pe Thomas de la trenul lui, trăgându-l pe bietul Thomas cu o viteză mult prea mare pentru roțile sale. În sfârsit Gordon i-a dat o lecţie, facându-l să înţeleagă cât de greu este să deţii titlul de cea mai puternică şi rapidă locomotivă de pe insulă.

Episodul 2 din Sezonul 1 (1984)
EDWARD ȘI GORDON

În acest episod îl întâlnim pe primul personaj creat de Wilbert Awdry, Edward. Deoarece el este bătrân şi nu la fel de puternic ca celelalte locomotive, ei râd de el făcându-l să fie supărat. Într-o zi Gordon a fost obligat să transporte un tren de marfă foarte greu, el neputând să urce dealul. Edward, anunţat de mecanici, vine imediat să-l ajute pe Gordon. Însa şi aşa, bătrân cum i se spunea, el a reuşit să împingă trenul lung, drept răsplată primind o vopsea nouă. Simbolic, dealul a fost poreclit 'Dealul lui Gordon', deoarece calea lui de express trece pe acolo.

Episodul 3 din Sezonul 1 (1984)
TRISTA POVESTE A LUI HENRY

Henry, o locomotivă de aceeaşi mărime cu Gordon, a primit de curând un strat strălucitor de vopsea. Era o zi ploioasă pe insulă, iar când acesta a văzut un tunel, a intrat în el nedorind să mai iasă deoarece ploaia i-ar fi ruginit noul strat de vopsea. Deşi ploaia s-a oprit iar toată lumea încearca să-l facă să iasă din tunel, prostuţul de el a refuzat. Controlorul Gras, enervat de situaţie, a pus nişte muncitori să blocheze tunelul cu un zid gros de cărămizi, pentru ca Henry să nu mai iasă deloc de acolo.

Episodul 4 din Sezonul 1 (1984)
EDWARD, GORDON ȘI HENRY

Acest episod este continuarea episodului anterior. Gordon încercând să atragă atenţia asupra lui, râdea de Henry ori de câte ori trecea prin tunel cu expressul, spre deosebire de Edward, caruia îi părea rău pentru acesta. Într-o zi, Gordon s-a stricat chiar în faţa tunelului lui Henry, express-ul era mult prea greu și o valva de presiune i-a cedat. Henry nu se putea abţine din râs. Deloc amuzat, Controlorul Gras l-a chemat în ajutor pe Edward, însa de data aceasta trenul a fost cu mult prea greu. Henry a acceptat fără reţineri sa-l ajute pe Edward în schimbul eliberării lui din tunel. Când Henry a ajuns acasă, în depou, şi-a dat seama că a greşit nedorind să iasă din tunel, iar cele trei locomotive au devit prieteni foarte buni ajutându-se reciproc. Simbolic, tunelul cu pricina a fost poreclit 'Tunelul lui Henry'.

Episodul 5 din Sezonul 1 (1984)
TRENUL LUI THOMAS

Toţi îl vedeau pe Thomas ca fiind o locomotivă mică şi neastâmpărată, chiar dacă acesta muncea din greu, pregătind zilnic vagoanele din Gara Knaphord pentru celelalte locomotive. Thomas însă îşi dorea foarte mult să vadă cum este să tragi un tren. Într-o zi, Henry s-a îmbolnăvit, aşa că Thomas s-a oferit să-i tragă trenul. El era atât de nerăbdător, încât nu a mai aşteptat să-i fie cuplat trenul. Grăbit cum era, a plecat fără vagoane, iar cand şi-a dat seama, era deja foarte departe, acesta s-a întors şi a dus trenul la destinaţie cu întârzieri. Toate locomotivele au râs şi au făcut glume pe seama lui Thomas, 'Thomas este locomotiva care a vrut să transporte un tren, dar a uitat de vagoane!'. Thomas a învăţat că 'graba strică treaba'.

Episodul 6 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ȘI VAGOANELE DE MARFĂ

Văzând că în episodul anterior a cam avut probleme cu vogoanele de pasageri, Thomas l-a rugat pe Edward să-i dea lui voie să traga trenul de marfă. Edward şi membrii ambelor echipaje au fost de acord. Însă Thomas nu era foarte familiar nici cu vagoanele de marfă, vagoanele buclucaşe îi pot da bătăi de cap unei locomotive neexperimentate. Şi chiar aşa s-a şi întâmplat, Thomas era cât pe ce să o păţească, a avut noroc cu tampoanele de la capătul unei şine secundare.

Episodul 7 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ȘI TRENUL DE INTERVENȚII

Controlorul Gras îl vizita pe Thomas dimineaţa înainte de a pleca cu treburi, întotdeauna el îi spunea "Ţine minte Thomas, nu vei fi niciodată la fel de rapid ca Gordon, însă poţi fi o locomotivă foarte folositoare!". Într-o zi, la prânz, Thomas aranja nişte vagoane în şotronul Tidmouth, chiar atunci îl vazu pe James, noua locomotivă. Acesta zbura pe şine fiind împins de vagonele buclucaşe. Thomas a fost anunţat să ia macaralele de urgenţă, pentru al ridica pe James. Operaţia de salvare a durat ceva timp. Abia la apus au ajuns la depouri, unde îi aştepta Controlorul Gras. Acesta l-a felicitat pe Thomas, i-a dat două vagoane şi o cale ferată cu traseu lung pe care să îşi desfăşoare noua lui slujbă de 'legătură garantată'. Cele două locomotive au rămas buni prieteni, iar James a primit frâne noi.

Episodul 8 din Sezonul 1 (1984)
JAMES ȘI VAGONELE DE PASAGERI

Într-o zi James şi Edward au fost numiţi să transporte un tren de pasageri. Însă fiind pentru prima oară când James a trebuit să ducă pasageri, acesta a fost aşa de bucuros şi nerăbdator, încât l-a udat pe Controlorul Gras cu o pâclă de aburi. James a fost speriat de ce ar putea să-i facă Controlorul Gras, aşa că, l-a împins pe Edward şi au plecat din staţie. James mergea atât de repede încât au depăşit platforma staţiei urmatoare, ei au trebuit să se întoarcă puţin. La sfârşitul zilei cand James a ajuns la Depoul Tidmouth, Controlorul Gras l-a certat. A doua zi a trebuit să ia un tren de pasageri, numai el singul. A fost aşa de mândru, bufnind vagoanele tot drumul, înainte să intre în tunelul lui Henry, încât legăturile unui vagon s-au rupt. Singura şansă a echipajului de a mişca trenul din loc, a fost să înlocuiască legătura ruptă cu nişte şireturi. În acea zi el a învăţat să nu mai bufnească vagoanele de pasageri.

Episodul 9 din Sezonul 1 (1984)
VAGOANE BUCLUCAȘE

Episodul începe cum că James ar fi fost certat pentru că a bufnit vagoanele de pasageri în episodul anterior, echipajul fiind nevoit să folosească şireturi pentru a urni trenul din loc. Controlorul Gras i-a mai dat o şansă lui James, acesta plin de sine a bufnit vagoanele de marfă neastâmpărate, enervându-le rău de tot. Pe Dealul lui Gordon, James a avut dificultăţi cu vagoanele, acestea au ţinut frâna tare, rupând trenul în două. Una dintre cuplele ruginite s-a desprins. James s-a întors, şi le-a cuplat din nou pe celelalte vagoane, a reuşit astfel să tragă trenul la destinaţie. În final Controlorul Gras l-a felicitat pe James pentru o treabă bine făcută.

Episodul 10 din Sezonul 1 (1984)
JAMES ȘI EXPRESSUL

Într-o seară Gordon se lăuda lui James, spunându-i că el este singurul care poate trage expresul. A doua zi Gordon a plecat să tragă expressul ca de obicei, însă în câteva minute acesta s-a întors trist, semnalizatorul l-a scos de pe şina principală ,iar acesta a fost nevoit să se întoarcă. Controlorul Gras l-a rugat pe James să tragă trenul, acesta acceptând fără ezitare. James şi Gordon au rămas buni prieteni de atunci, făcând schimb uneori.

Episodul 11 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ȘI CONDUCTORUL

După ce l-a salvat pe James, Thomas a primit şina lui secundară împreună cu doua vagoane, Annie şi Clarabel. Cele două vagoane aveau nevoie de vopsea nouă şi alte reparaţii minore, pentru că erau vechi, însă Thomas ţinea la ele foarte mult. Annie poate să transporte numai pasageri, însă Clarabel poate să transporte pasageri, bagaje, şi pe gardianul trenului. Într-o zi Henry s-a simţit rău din nou, aşa că a întârziat, Thomas era foarte nervos, iar când în sfârşit acesta sosi, Thomas a plecat în grabă uitându-l pe gardian. Vagoanele au încercat să-i spună, însă Thomas nu le asculta. Mai târziu Thomas a fost oprit la un semnal, unde, cu toţii şi-au dat seama de cele întâmplate. Bietul gardian a trebuit să alerge pe şine până l-a gasit pe Thomas care îl aştepta, iar Thomas a încercat să recupereze timpul pierdut.

Episodul 12 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS MERGE LA PESCUIT

Aşa cum am aflat din episoadele anterioare, Thomas este o locomotivă mică cu vise măreţe. El îşi dorea să meargă la pescuit, deoarece mereu când trecea peste un pod, vedea oamenii pescuind. Toate celelalte locomotive îi spuneau că trenurile nu pescuiesc, însă acesta tot nu îi asculta. Într-o zi cisterna de aprovizionare cu apă era defectă, aşa că fochistul şi conductorul lui Thomas au hotărât să i-a apă direct din râu. Mai târziu când el a început să se simtă rău, Controlorul Gras chemat la faţa locului a constatat că în cisternele lui Thomas era un peşte. Echipajul a fost nevoit să-l pescuiască, iar apoi Controlorul Gras l-a mâncat. Din acea zi Thomas nu mai suportă peştii, având o fobie legată de ei.

Episodul 13 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS, TERENCE ȘI ZĂPADA

Era toamnă pe insula Sodor, Thomas pufăia vesel pe şina sa când s-a întâlnit cu un tractor cu şenile pe nume Terence. Thomas a râs de şenilele acestuia, însă Terence nu l-a băgat în seamă. Peste câteva zile a venit iarna cu troieni uriaşe de zăpadă. Thomas ura zăpada, mai ales, plugul. Îl credea inutil, greoi, şi foarte neasortat, aşa că l-a bufnit atât de tare încât l-a stricat. A doua zi, spre fericirea lui, a fost nevoit să iasă pe traseu fără plug, acest lucru cauzându-i mari probleme. Mica locomotivă a rămas blocată împreună cu vagoanele lui într-o grămadă de zăpadă îngheţată. Surprinzător pentru Thomas, în ajutor, i-a sărit chiar Terence tractorul, acesta l-a scos din troiană imediat. De atunci cei doi au rămas buni prieteni, însă Thomas tot nu suportă plugul.

Episodul 14 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ȘI BERTIE

Într-o zi Thomas pufăia pe şina lui, când a ajuns la autobaza autobuzelor. Din garaj a ieşit un autobuz roşu pe nume Bertie. Acesta l-a cicălit pe Thomas pentru accidentul avut cu zăpada, atunci când Terence a fost nevoit să-l ajute. Cei doi au început să se contrazică despre cine era mai rapid. Ambii au hotărât să aibă o cursă, şi în scurt timp au pornit. Aproape de gară era un deal, şina de tren a lui Thomas trecea printr-un tunel direct, însă strada urca dealul. Thomas a ajuns la gară cu câteva secunde înaintea lui Bertie, Thomas a câştigat, însă amândoi au fost aplaudaţi.

Episodul 15 din Sezonul 1 (1984)
TENDERE ȘI PLĂCI ROTATIVE

Gordon, Henry şi James se plângeau că trebuie să îşi pregătească singuri vagoanele, după ce Thomas, singura locomotiva fără tender din depou, a plecat pe şina lui secundară. Într-o dupăamiază Gordon şi Thomas aşteptau să plece din gara de legătură, când Gordon a început să-şi dea aere. Thomas nu l-a băgat în seamă şi a plecat la drum. Mai târziu Gordon trebuia să se întoarcă cu faţa pe o placă rotativă, însă vântul era foarte buternic, iar echipajul lui nu a reuşit să-l întoarcă. Gordon a fost nevoit să tragă trenul cu spatele, Thomas şi James au râs de el. Însă când Gordon a ajuns la depou şi l-a văzut pe James pe placa rotativă, acesta era aşa de uşor încât placa s-a învârtit foarte tare, ameţindu-l pe James. În acea noapte, Henry, James şi Gordon au făcut un plan de protest.

Episodul 16 din Sezonul 1 (1984)
NECAZURI ÎN DEPOU

Toată lumea era nervoasă în acea dimineaţa, Henry nu a venit să îşi ia trenul, iar călătorii îşi pierdeau răbdarea. Când Controlorul Gras a ajuns la depou prentru a vedea care era problema, le-a găsit pe cele trei locomotive foarte nervoase în depou. Gordon, Henry şi James i s-au plâns de faptul că trebuie să îşi adune şi să îşi pregătească singuri vagoanele de când Thomas a plecat pe şina lui secundară. Controlorul Gras a fost nevoit să-l roage pe Edward să le pregătească vagoanele pentru ca trenurile să nu întârzie. Mai târziu Controlorul Gras a mers să cumpăre o locomotivă nouă pentru manevre. A ales o locomotiva micuţă, verde cu 4 roţi, Percy. Pentru a le da o lecţie celor 3 locomotive mari, i-a închis în depou, şi i-a pus pe Edward, Percy şi Thomas să tragă trenurile principale.

Episodul 17 din Sezonul 1 (1984)
PERCY O IA LA GOANĂ

Controlorul Gras i-a iertat pe Henry, Gordon şi James, trimiţându-i pe Thomas, Edward şi Percy să facă treburi mai relaxante. Percy a trebuit să ducă nişte vagoane pe o linie secundară, însă la întoarcere a uitat să-l anunţe pe acar să schimbe macazul. Mai târziu, în timp ce Percy tot aştepta, l-a văzut pe Gordon cu expressul, venea cu viteză pe şina pe care era şi el. Din fericire Gordon a oprit la timp, însă Percy pornise deja, echipajul lui a sărit din cabină, Percy neavând cum să oprească. În sfârşit acesta s-a oprit într-un morman mare de pamânt. Gordon l-a pus pe şine, iar din acea zi cei doi sunt prieteni buni.

Episodul 18 din Sezonul 1 (1984)
CĂRBUNE

Henry era bolnav, cu toţii se plângeau de el. Într-o dimineaţă, Controlorul Gras îmbrăcat în salopetă de mecanic, s-a urcat în cabina lui Henry pentru a vedea care este problema, echipajul acestuia i-a explicat că, camera de ardere era prea mică, şi că o soluţie ar fi să-i dea cărbune superior. Controlorul Gras a fost de acord, pentru că Henry merita o a doua şansă. Cu noul cărbune Henry se simţea splendid, i-a uluit pe toţi ceilalţi.

Episodul 19 din Sezonul 1 (1984)
SCRUMBIA ZBURĂTOARE

Într-o seară Henry a primit sarcina de a trage 'Scrumbia Zburătoare', cel mai mare şi important tren care transportă peşte. Din cauza zăpezii grele, semnalul de la semafor s-a lăsat în jos arătând verde, iar macazul îngheţat ducea în direcţia greşită, unde aştepta un tren de marfă. Echipajul lui Henry neştiind de cele întâmplate a continuat. În scurt timp nu au mai putut să oprească, lovind marfarul oprit. Henry a deraiat iar restul marfarului a fost distrus. Controlorul Gras venit la locul accidentlui i-a spus lui Henry că va primi un nou focar, pentru ca acesta să nu mai folosească cărbune scump. Noua forma a lui Henry i-a uimit pe toţi, mai ales pe gelosul Gordon.

Episodul 20 din Sezonul 1 (1984)
FLUIERĂTURI ȘI STRĂNUTURI

Într-o dimineaţă Gordon îl certa pe Henry pentru că fluiera prea mult spunându-i "Locomotivele respectabile nu fluieră mult!". Mai târziu Henry şi Edward aşteptau în gară când Gordon a pufăit grăbit, acesta nu se putea opri din fluierat. "Locomotivele respectabile nu fluieră mult!" râse Henry. La gara Knapford fluierul lui Gordon a fost reparat, însă acesta era ruşinat. După ce Henry a plecat din gară, când a trecut pe sub un pod, nişte copii needucaţi le-au spart geamurile vagoanelor acestuia. Henry şi conductorul său au hotărât să le-o plătească huliganilor. La întoarcere, Henry a strănutat înegrindu-i pe copii de cenuşă şi fum. În acea seară Henry a fost fericit, i-a învăţat o lecţie pe copii şi pe Gordon.

Episodul 21 din Sezonul 1 (1984)
TOBY ȘI DOMNUL CEL SOLID

Toby este o locomotivă de tramvai, are un vagon loial pe nume Henrietta, însă din păcate nu prea mai era nevoie de calea lor secundară deoarece majoritatea fabricilor şi a fermelor au început să folosească mai mult camioane sau autobuze, chiar dacă trenul era cel mai sigur. Într-o zi însorită, când Toby a ajuns la o gară singuratică, a văzut un domn gras elegant, era Controlorul Gras în vacanţă, însă Toby nu-l mai cunoscuse până atunci. Acesta a petrecut câteva săptămâni cu soţia şi nepoţii lui, aceştia s-au plimbat mult cu Toby, făcându-l foarte fericit. După ce Controlorul Gras a plecat, şina lui Toby a fost închisă.

Episodul 22 din Sezonul 1 (1984)
THOMAS ARE PROBLEME

Thomas era un bun prieten al sergentului de poliţie care s-a pensionat. Într-o zi Thomas a văzut un poliţist pe care nu l-a mai întâlnit până acum, aşa că i-a fluierat. Acesta s-a ridicat de pe bancă şi a început să-i facă observaţii lui Thomas, îl certa pentru că nu avea botul de protecţie pentru animale. Mai târziu Controlorul Gras a fost chemat, acesta a încercat să-l facă pe poliţist să înţeleagă, însă degeaba. Controlorul Gras şi-a amintit de Toby, acesta avea bot de protecţie, aşa că l-a chemat ca să îl înlocuiască pe Thomas pe şina periculoasă. De atunci Toby şi Thomas sunt buni prieteni, iar Toby are o noua casă.

Episodul 23 din Sezonul 1 (1984)
OBIECTE MURDARE

James se dădea mare în faţa lui Toby pentru că acesta arăta învechit şi urât, însă Toby glumeţ i-a amintit de incindentul cu şireturile, lucru care l-a enervat pe James. În acea zi James trebuia să ducă un tren lent de marfă, însă în loc să aibă grijă cu vagoanele buclucaşe el se gândea le ce să-i spună lui Toby. Vagoanele l-au împins pe James într-un tren cu smoală care staţiona. Percy şi Toby au venit să îl ajute pe James. Când aceştia au terminat, Controlorul Gras le-a dat un strat nou de vopsea lui Toby şi Henrietta drept mulţumire, iar James şi-a învăţat lecţia.

Episodul 24 din Sezonul 1 (1984)
PE LANGĂ LINIE

Într-o dimineaţă Gordon l-a certat pe Henry, şi se lăuda că el nu a deraiat ca Henry, cu 'Scrumbia Zburătoare'. Mai târziu Gordon a primit sarcina de a trage un tren de marfă, acesta nu suporta trenurile de marfă, aşa că a refuzat. Edward a fost nevoit să-l împingă pe Gordon pe rotativă pentru a-l pregăti, însă prostuţul de Gordon a pornit înainte ca placa rotativă să se oprească. Acesta a căzut într-un şanţ plin cu mâl, iar Edward a fost nevoit să tragă marfarul. Târziu în acea seară l-au scos pe Gordon din şanţ cu macaralele de urgenţe. Gordon a învăţat într-un fel să nu mai râdă de alţii, deşi e tot la fel de lăudăros.

Episodul 25 din Sezonul 1 (1984)
JOS ÎN MINĂ

Într-o dimineaţă Thomas s-a purtat urât cu Gordon pentru că acesta căzuse într-un şanţ. În acea zi Thomas a fost nevoit să meargă la mină, pentru a lua nişte vagoane. Locomotivele nu aveau voie să se aproprie foarte mult deoarece solul nu era sigur. Thomas nu a ascultat şi s-a dus unde nu trebuia, acesta a căzut într-un crater imens. Singurul care îl putea scoate de acolo era Gordon. De atunci Thomas nu mai râde de Gordon, şi au rămas buni prieteni.

Episodul 26 din Sezonul 1 (1984)
PETRECEREA DE CRĂCIUN A LUI THOMAS

Era iarnă pe Insula Sodor, Thomas, Toby şi toate locomotive lucrau din greu. Thomas şi-a amintit de doamna care l-a salvat de la o avalanşa de pietre, doamna Kyndley. Toţi au hotărât să ajute la o petrecere dedicată ei. Însă în curând au aflat că ea avea probleme, Thomas, Toby, şi Percy au plecat s-o ajute. Aceasta a ramas blocată în casă din cauza zăpezii grele. Când locomotivele au ajuns acolo l-au întâlnit şi pe Terence, care a ajutat la deszăpezire. După ce au terminat, locomotivele s-au întors la depou, însă ceilalţi le-au făcut o surpriză, toată lumea purta căciuli şi se distrau. Cu toţii erau fericiţi că trăiesc pe magica insulă Sodor.